Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Οι..."Νόμοι" της Αγοράς και οι... Σεφ!!


Η συμπεριφορά του καθένα είναι θέμα (εκτός πολλών άλλων) ήθους, ιδιοσυγκρασίας αλλά (όταν πρόκειται για "τηλεοπτική" συμπεριφορά) και κανόνων μάρκετιγκ και πωλήσεων (τηλεθέασης).

Αλλά μερικοί στην προσπάθεια να χτυπήσουν τηλεθεάσεις, μπερδεύουν τον σαρκασμό με την υποτίμηση, που δεν ξέρω πόσο απέχει από την..."ρατσίζουσα" ειρωνία...

ΟΚ Μπουρνταίν. Ηρθες που ήρθες με το...ζόρι στο "Ελλάντα" να μην φθάσεις στα άκρα την υποτίμηση και να ξεδώσεις για την...αγγαρεία?? Πως σε νοιώθω! Αλλά και επειδή ξέρω τί ύφος θέλουν να δουν από σένα όταν σχολιάζεις τους γκρικς ( πιθανώς και άλλους λαούς της εθνοπολιτισμικής σας..."μαύρης λίστας"!!) οι τηλεθεατές σου, εντός των συνόρων σου, σε...κατανοώ!  Το κλίμα είναι διαμορφωμένο και δεν έχεις και πολλές...επιλογές!!

Οπότε, το ξέρεις καλά, πως με άλλο ύφος απλώς θα έπιανες...πάτο...
Και ναι! Δίκιο έχεις χρυσό μου. Εδώ δεν υπάρχουν εξειδικευμένα εστιατόρια, ούτε ειδικά εδέσματα που, εκτός από υψηλής γαστρονομικής αξίας, είναι και περίπλοκης παρασκευής με πολύ ειδικές συνθήκες, όπως αλλού που σοβαρεύεις από...θαυμασμό!!
Εδώ υπάρχουν μόνο αυτά που έδειξες εσύ. Μπουγάτσα, αχινοσαλάτα εντόσθια και...πουλάκια!!!

Το...πουλάκι μου!
Τι δίκιο που δεν ήθελες να έρθεις...

6 σχόλια:

  1. Καλή εβδομάδα πέρασα να πω
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης, καλή εβδομάδα!! Να σαι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, καλή εβδομάδα.
    Βέβαια και είδα την απάντησή σου και βέβαια θα σου γράψω την βαθμολογία σου και τα επόμενα ευκολοδύσκολα ερωτήματα, επειδή μου αρέσει να εκπαιδεύω(!) ανήσυχα πνεύματα(!).
    Αγάλι-αγάλι το φιλί για νά 'χει νοστιμάδα ή αλλιώς αγάντα γιατί ο χρόνος δεν είναι πολύς.Ο ελεύθερος εννοώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή εβδομάδα, και περιμένω και τα επόμενα ερωτήματα
    και την...βαθμολογία μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα, Τρίτη και 13 αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν μασάς. Ας αρχίσουμε με τον πρώτο τυροβαθμό: Με άριστα το 10 παίρνεις 7 και μη στριτζώνεσαι πριν διαβάσεις την αιτιολόγηση!
    1. Ως πεπαιδευμένος (πασίδηλο και πασιφανές) ενήλιξ (θρασύτατα θα έλεγα περί τους πεντήκοντα ενιαυτούς), γνωρίζεις ότι το 10 το κρατάνε οι καθηγητάδες (ορκίζομαι ότι δεν συγκαταλέγομαι) στα πνευματικά ιδρύματα (πλήν ελαχιστοτάτων τολμηρών και λοιδωρούμενων υπό των «συναδέλφων» των εξαιρέσεων) για το θλιβερό συχνάκις σαρκίο τους. Άρα ξεκινάς από το 9.
    2. Μείον 2 μονάδες διότι ονόμασες τον ανθότυρο τυρί, (είναι τυροειδές) πάμε στο 7.
    3. Μείον 2 μονάδες διότι δεν γνωρίζεις ότι «ανθότυρος» είναι λάθος (επίτηδες το έγραψα για να σε δοκιμάσω) και το σωστό είναι αθότυρος (αθός=στάχτη) δηλαδή «κεφάλι» τυροειδούς το οποίο «τύλιγαν» στην στάχτη για συντήρηση. Περί σύστασης και συντήρησης λεπτομέρειες στα σχόλια του «Φτιάχνω τυρί φέτα και μυζήθρα». Φτάσαμε στο 5
    4. Μείον 3 μονάδες διότι είπες με έμφαση ανακρίβειες όπως: α). Σε ρώτησα τι διαλέγεις μεταξύ φέτας και α(ν)θότυρου και απάντησες για την δυσκολία επιλογής μεταξύ τυριών (ξεκίνησες μιλώντας για όλα δηλαδή) και συνέχισες με το ότι δεν σου αρέσουν τα πολύ στεγνά τυριά. Δηλαδή αντιπαθείς την Παρμεζάνα ή Παρμιτζιάνο που λένε και με έκφραση οι Ιταλοσπουδαγμένοι μας? ( Ψεύδος εξ επιπολαιότητος!) β) Ταυτόχρονα λιγώνεσαι για γίδινη μυζήθρα, που είναι από τα πιο στεγνά τυροειδή. Εννοώ την στεγνή μυζήθρα και όχι τον αθότυρο και ασκώ την κριτική μου βάσει της απαντήσεώς σας φίλτατε ,ήτις προδίδει εν συγχύσει, πιθανόν εξ ενθουσιασμού, ευρισκομένας τας απόψεις σας και την ορολογίαν την οποίαν οφείλετε να γνωρίσετε ταχύτατα από στήθους, ώστε δικαίως εραστής της τέχνης (ερασιτέχνης λαϊκά) να αυτοαποκαλείσθε περί την γαλακτοκομίαν γενικώς και την τυροκομικήν ιδιαιτέρως. Μιλάω αν δεν κατάλαβες για την πληθώρα των ποικιλιών και τις διαφορές μεταξύ α(ν)θότυρων και μυζήθρας, φρέσκων ή στεγνών. Φθάσαμε αισίως στο 2.
    5. Μείον τους υπόλοιπους 2 επειδή δεν έλαβες υπ’όψιν ότι όσο στεγνό και αν είναι ένα τυρί το «μαλακώνεις» ψήνοντάς ή τηγανίζοντάς το και βέβαια γίνεται ιδιαίτερα μαλακό, εύγευστο, ευκολομάσητο και ευκολοκατάπιοτο (λυπάμαι αλλά δεν βρήκα πιο κυριλέ όρο), αν στο ένα χέρι κρατάς ένα ψηλοκάβαλο ποτήρι με καθαρόαιμο ρουμπινί Αγιωργίτικο ή με ολόλαμπρο κεχριμπάρι από 70-20-10 (Ασύρτικο-Σαββατιανό-Ροδίτη) και άσε τους περί οίνων «ειδικούς» γευσιγνώστες, να ασχολούνται με τις στην λήγουσα τονιζόμενες αμπελοκρασοποικιλίες. Με τούτα και με κείνα φθάσαμε στο 0.
    5. Κάποτε 0+0=14 άρα το 0=7 αλλά μη τρομάζεις αδερφέ. Το 7 στο δίνω με όλη μου την καρδιά όχι βάσει της προηγούμενης παπαροϊσότητας (συμπάθα με τον αμετροεπή) αλλά επειδή: Mου άρεσε η «πέννα» σου, το μεράκι σου, η υπομονή σου να αντέχεις την φλυαρία μου και το βασικότερο, κάθε άνθρωπο οφείλεις σε ό,τι περνάει από το χέρι σου και δεν είναι αρνητικό να τον ενθαρρύνεις να συνεχίσει. Αφού δεν είναι κάτι αρνητικό, δεν θα υπάρξουν και αρνητικές επιπτώσεις. Χώρια που μπορεί να δημιουργηθούν θετικές.

    Επειδή το παράκανα σήμερα, θα τα ξαναπούμε πολύ γρήγορα και, δυστυχία σου, εάν εξακολουθήσεις να «ενδίδεις» στον πειρασμό, δεν προβλέπεται να γλιτώνεις.
    Όταν αισθανθείς όμως «μπούκωμα», θα ήθελα στα ίσια και παλληκαρίσια χωρίς περικοκλάδες, να το πείς.
    ΑΝΤΏΝΗΣ εκ του «Φτιάχνω……» Βοιωτός κάτοικος (δυστυχώς) του υδροκέφαλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα! Τρίτη και 13 όντως, αλλά το 13 το έχω γούρι! Τώρα σε συνδυασμό με την Τρίτη δεν ξέρω τί γίνεται...
    Λοιπόν, βάλε και 3 βαθμούς γιατί έπεσες έξω κατά μια...δεκαετία (που "φόρτωσες"!!) στην ηλικία μου, και πιάσαμε...άριστα!!! Μείον 1β. του...καθηγητή = 9!!

    Ας σοβαρευτώ όμως (τρόπος του λέγειν! Θα προσπαθήσω τουλάχιστον!)

    1. Δέχομαι την βαθμολογία μου, αλλά πρέπει να διευκρινήσω πως θα μπορούσε να γίνει και...χειρότερη αν εξειδικευτούν ακόμα περισσότερο οι ερωτήσεις!! Αλλά πρέπει να μου αναγνωριστεί το ελαφρυντικό τού ότι δεν είμαι "τυρογνώστης" αλλά "τυροφάγος"!!!
    Και ως εκ τούτου ας μου επιτραπεί να...δικαιολογηθώ:
    2. Μάλλον βάλθηκαν οι κατά τόπους διαφορετικές ονομασίες και συνήθειες να μας μπερδέψουν!! Γιατί εγώ ως ένα από τα τοπικά τσοπανίσια τυριά (Σάμος)γνωρίζω την μυζήθρα φρέσκια και ξερή. Δεν ξέρω το "ανθότυρο" παρά μόνο ως ένα...άνοστο, πράγμα που βρίσκεις στα μαγαζιά η στα τυροκομεία-επιχειρήσεις, και το έμαθα με αυτή την ονομασία την εμπορική (από τις ταμπέλες) χωρίς να μάθω λεπτομέρειες. Νόμιζα πως είναι άλλο από την μυζήθρα, παρόλο που βγαίνει και αυτό από το τυρόγαλα αλλά αποκτάς την συνήθεια να τα λες όλα τυριά αφού τα τρως! Που να ξέρεις πως κάποτε θα χρησιμοποιηθεί η λέξη...εναντίον σου!!!
    3. Μυζήθρα λοιπόν φρέσκια, ζεστή-ζεστή, ή και μόλις κρυώσει σε πληροφορώ πως είναι πολύ μαλακή, αρκετά υγρή (ως φρέσκια) και (γευστικώς τουλάχιστον) είναι παχιά-παχιά, που να νομίζεις ότι πήρες ικανοποιητική δόση χοληστερίνης (τουλάχιστον αυτή που ξέρω εγώ)!!
    4. Το σχόλιό μου είχε ως εξής: "Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, τρώω σχεδόν όλα τα τυριά που θα βρεθούν στο...διάβα μου από γευστικής απόψεως!! Από άποψη υφής τώρα, μπορεί να μην καταφέρω να φάω ένα πολύ πολύ στεγνό τυρί (καθώς γενικά δεν αντέχω ότιδήποτε στεγνό χωρίς κάποια υγρασία), ή να μην φάω ένα πολύ πολύ σκληρό τυρί".
    Οπότε ναι, δεν είναι και ΤΟ αγαπημένο μου τυρί η παρμεζάνα μπροστά σε μια πρόβεια γραβιέρα πχ, ή ακόμα και σε μια ζεστή φρέσκια μυζήθρα, αν είναι και πρόβεια ακόμα καλύτερα δηλαδή!! Εχθρός του καλού, το καλύτερο!!
    5. Μαλακώνουν τα τυριά σίγουρα, αλλά εγώ εννοούσα το τυρί όπως το δοκιμάζεις, με την πρώτη ευκαιρία επιλογής!
    Και με αυτόν τον τρόπο διαλέγω από το σκληρότερο και στεγνότερο προς το μαλακότερο και υγρότερο. Αλλά πρέπει να είναι υπερβολικά σκληρό και στεγνό ώστε να μην καταφέρω να το φάω!!! Συνήθως όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω!!!

    Ελπίζω να έπεισα με τις δικαιολογίες μου!!! Οσο για την τέχνη της τυροκομίας είμαι σε στάδιο νηπίου!! Μου λείπει το γάλα(!!) και ο ειδικός εξοπλισμός, αλλά το...λεμονότυρο (αντί για πυτιά) που ως γνωστόν είναι, αν όχι το πιο δύσκολο, ένα από τα πιο δύσκολα τυριά στην παρασκευή, το καταφέρνω τέλεια!!!

    Δεν μπορείς να πεις, ήμουν συντομότατος!!!
    Ευχαριστώ για τα καλά λόγια περί "πέννας" αν και η δική σου είναι πολύ δυνατή, και η δουλειά που κάνεις στο "φτιάχνω" πολύ σπουδαία.

    Χαιρετώ και περιμένω το επόμενο ερωτηματολόγιο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή